De invloeden van seizoenen op uw dakbedekking

by admin

Het dak beschermt uw woning tegen de invloeden van de diverse weersomstandigheden. Uw dakbedekking krijgt het dan ook zwaar te verduren. Elk seizoen brengt andere uitdagingen met zich mee, gaande van de hitte in de zomer tot de sneeuw in de winter. In dit artikel bekijken we alle seizoensinvloeden van naderbij en geven we aan hoe u uw dak op deze weersomstandigheden kan voorbereiden.

De lente: het makkelijkste seizoen voor een dak

Voor een dak is de lente het eenvoudigste seizoen. Het enige waar u rekening mee moet houden, zijn de uitgebloeide bloesemblaadjes. Deze dwarrelen namelijk in het rond en komen uiteindelijk op het dak terecht. Ze kunnen vervolgens in de dakgoot terechtkomen, waardoor de dakafvoer verstopt kan raken. Een handige oplossing voor dit probleem is een dakgootrooster. Dit bijzondere roostertje plaatst u in uw dakgoot, waardoor de bladeren erop blijven liggen. U kan ze vervolgens eenvoudig verwijderen en uw dakgoot blijft zo op elk moment volledig bladervrij.

De zomer: scheurtjes door de hitte

De Nederlandse zomers zijn erg wisselvallig. De ene dag is het ontzettend heet, terwijl het de volgende dag alleen maar regent. Voor een goed onderhouden dak levert dit normaal gezien geen problemen op. Op daken die niet regelmatig geïnspecteerd worden, ontstaan er echter al snel scheurtjes. Zeker platte daken hebben hier wel eens last van. Al deze scheurtjes niet snel weggewerkt worden, kunnen er lekkages ontstaan. Daklekkages kunnen je woning ernstige schade toebrengen en kunnen jouw gezondheid zelfs in gevaar brengen. Een regelmatig dakonderhoud en het verhelpen van daklekkages is in de warme zomermaanden dan ook van essentieel belang.

De herfst: verstoppingen door bladeren

Net als in de lente hangen er in de herfst heel wat bladeren in de lucht en de kans op een verstopping is dan ook reëel. De gevolgen zijn tijdens dit seizoen echter zeer ernstig. In de herfst regent het vaak ontzettend veel. Als uw dakgoot verstopt is, kan het water niet weg. Vooral bij platte daken is dit een probleem. Het zware gewicht van het water belast het dak enorm en er kunnen dan ook al snel lekkages ontstaan. Ook bij dunne daken moet je je dak echter goed controleren. Het water blijft namelijk in de dakgoot liggen, waardoor de afvoer enorm kan verzwakken.

De winter: oppassen voor vorstschade

Tijdens de wintermaanden is de vrieskou het grote gevaar. Vorstschade ontstaat als het ijs zich aan de dakbedekking vasthecht en uitzet. Je herkent vorstschade meteen aan de rechte strepen op uw dakbedekking. Zodra u merkt dat u last hebt van ijs op uw dak, moet dit erg voorzichtig verwijderd worden. Gebruik zeker geen zout of andere bijtende middelen. Dit brengt de dakbedekking namelijk meteen ernstige schade toe. Verder moet u in de winter natuurlijk ook rekening houden met sneeuw. Om schade te voorkomen, moet u de sneeuw zo snel mogelijk van uw dakbedekking halen. Een dik pak sneeuw is erg belastend voor het dak.

Het belang van een periodiek dakonderhoud

De meeste dakproblemen ontstaan in de koudere herfst- en wintermaanden. Een periodiek dakonderhoud plegen aan het einde van de zomer is dan ook geen slecht idee. Op deze manier bereidt u zich goed voor op deze periode en is de kans op lekkages of andere problemen miniem. Tijdens dit dakonderhoud moet de dakgoot gereinigd worden en de dakbedekking grondig geïnspecteerd worden. Bij hellende daken moet u de staat van de dakpannen nauwkeurig bekijken. Kijk ook na of ze nauw op elkaar aansluiten. De dakbedekking van een plat dak moet dan weer op eventuele scheurtjes gecontroleerd worden.

Laat de dakinspectie aan een professioneel bedrijf over

Schade aan uw dak kan zeer ernstige gevolgen hebben. Er kunnen namelijk lekkages ontstaan. Het regenwater trekt in de muren en er kunnen zelfs schimmels ontstaan. Laat het dakonderhoud daarom zeker aan een gespecialiseerd bedrijf zoals D&N Dakwerken over. Dit professioneel dakdekkersbedrijf heeft jarenlange ervaring met alle soorten daken en weet hoe ze uw dak op een correcte manier kan inspecteren. Ze zullen eventuele scheurtjes meteen herstellen en ze beschermen uw dakbedekking tegen alle weersinvloeden. Moest u op een gegeven moment toch met een lekkage kampen, dan kan D&N Dakwerken dit daklekkage snel verhelpen. Dit erkend bedrijf biedt namelijk een zeer ruim dienstenpakket aan en u kan ze dan ook voor alle mogelijke dakwerkzaamheden inschakelen!

You may also like

Leave a Comment

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteren

Privacy & Cookies Policy