Hoe goed onderhoud uw dak redt

by admin

Het dak controleren, dat is een klus die er nog wel eens bij in wil schieten. Het is echter wel heel belangrijk; het dak beschermt het huis, zorgt ervoor dat warmte vastgehouden wordt en kou, regen en wind niet binnen kan dringen. In dit artikel lees je hoe goed onderhoud dakschade voorkomt.

Tweejaarlijkse controle

Om het dak goed te onderhouden, is het van belang dat je het dak controleert en goed schoonmaakt. Je doet er goed aan om eerst grondig schoon te maken, zodat je tijdens de controle geen scheurtjes of andere beschadigingen mist. Schoonmaken van het dak houdt in dat je alle mossen, algen, bladeren en takken verwijdert. De wortels van mossen en algen kunnen diep in de dakbedekking trekken, waardoor ze tijdens koud weer uitzetten en splijten in het dak veroorzaken; dit kan nare gevolgen hebben zoals lekkages. Om een dakreparatie te voorkomen, is schoonmaken dus een pré. Als het dak eenmaal schoon is, kun je het gaan controleren op schade. Het liefst doe je twee keer per jaar aan dakonderhoud in Breda; één keer in het voorjaar en één keer in het najaar, omdat het dak door zowel hitte als kou beschadigingen op kan lopen.

Het belang van reparaties en renovaties

Goed onderhoud betekent ook dat je het dak laat repareren zodra er iets kapot is. Laat het niet zitten, omdat je bang bent voor hoge kosten of het niet uitkomt, want een klein scheurtje kan al vlug leiden tot lekkages of zelfs instorten van het dak. Kleine reparaties zijn dankzij een goede dakdekker vaak snel opgelost, zodat je weer over kunt tot de orde van de dag. 

Wanneer er achterstallig onderhoud is geweest of het dak al heel erg oud is, kan het zijn dat reparaties niet meer voldoende zijn. Dan is een dakrenovatie aan te raden; zo wordt het dak grondig aangepakt en worden alle plekken in de dakbedekking die niet meer goed zijn vervangen. Door het laten uitvoeren van een renovatie, kan het dak weer jarenlang mee.

Na een storm

Heeft het hevig gestormd? Dan kan er allerlei schade zijn ontstaan aan het dak. Zo kunnen dakpannen verschoven zijn, loszitten of eraf gevallen zijn. Ook kunnen er takken en bladeren op het dak liggen die verwijdert dienen te worden, zodat ze geen verdere schade kunnen veroorzaken. Een storm gaat bijna altijd gepaard met veel regen; controleer daarom ook de dakgoten goed, zeker bij een plat dak. Loopt het water weg of blijft het liggen? Als het water niet wegloopt, dan doe je er goed aan om een professionele dakdekker naar het probleem te laten kijken. Water in de dakgoten kan voor waterschade zorgen en dat veroorzaakt uiteindelijk lekkages. 

Wanneer is een nieuw dak nodig?

Wanneer je alle tips netjes hebt gevolgd, maar je toch met een daklekkage of andere narigheden zit, kun je het beste een renovatie laten uitvoeren. In sommige gevallen is dat niet voldoende en zal er een nieuw dak opgelegd moeten worden. Ga je verhuizen? Let dan goed op het bouwjaar van het huis, het soort dak en vraag na hoe lang het dak erop ligt. Traditionele pannendaken gaan tot wel 80 jaar mee, een dak van PVC heeft echter een levensduur van 30 jaar. Vergeet niet te vragen wat voor soort dakbedekking en ondergrond er onder het dak zit, want dit heeft veel invloed op de levensduur van het totaalplaatje.

Leave a Comment

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteren

Privacy & Cookies Policy