Een rieten dak voor een beter milieu

by admin
Een rieten dak voor een beter milieu

Riet wordt al decennia lang gebruikt als dakbedekking op woningen. Al vroeg wist men de positieve eigenschappen van het natuurlijke materiaal te waarderen. Zo is een rieten dak  warmte- en geluidsisolerend en vormt het een minder grote belasting voor de dakconstructie. Rietdekken is een ambacht die slechts door gespecialiseerde dakdekkers wordt uitgevoerd.

De oorsprong van rieten daken

Riet wordt als sinds mensenheugenis gebruikt als dakbedekking. Het was vroeger volop voorhanden, dus het was een goedkope oplossing om het huis en de inwoners te beschermen tegen de weersinvloeden van buitenaf. Nog voordat men riet ging gebruiken, maakte men gebruik van plaggen, takken en stro om daken van te maken. Het bewijs dat riet al zo lang wordt gebruikt is gevonden bij Vlaardingen, een plaats in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. In een oude Romeinse nederzetting vond men resten van rieten matten die kruiselings in elkaar waren gevlochten en gebruikt waren als dakbedekking. Zelfs de oude Romeinen hadden dus al een rieten dak boven hun hoofd. Ook op andere plaatsen in Nederland worden bij opgravingen nog vaak resten gevonden.

Voordelen van een rieten dak

Voorheen had men een rieten dak omdat het praktisch en goedkoop was. Tegenwoordig zien we vooral rieten daken bij huizen in een wat hoger segment. Dat komt omdat er tegenwoordig materialen zijn die sneller te leggen zijn als dakbedekking, zoals bitumen en PVC. Bovendien is het leggen van rieten daken een gespecialiseerde klus  voor een rietdekkersbedrijf.

Toch heeft riet, ondanks dat het langer duurt om te installeren, enkele grote voordelen.

De voordelen van een rieten dak zijn:

Een overzicht van de voordelen die deze prachtige dak hebben. Een aantal zou u zelf misschien al hebben bedacht maar een aantal zullen u mogelijk nog doen verrassen. Daarom is het interessant om alle voordelen eens grondig te bespreken en deze verdienen natuurlijk extra toelichting.

  • Het geeft het huis een warme natuurlijke uitstraling.

Een rieten dak geeft het huis direct meerwaarde door de klassieke en verzorgde uitstraling. Riet is weer helemaal in opkomst en huizen met een rieten dak liggen daarom goed in de huizenmarkt.

  • Het is geluidswerend.

Het materiaal laat weinig geluidstrillingen door, waardoor geluiden van buiten, maar ook geluiden van binnenuit worden gedempt.

  • Het werkt isolerend.

De isolerende werking zorgt ervoor dat er weinig warmte verloren gaat. Met deze positieve eigenschap kunt u met een rieten dak behoorlijk op uw stookkosten besparen.

  • Het heeft een warmte reflecterende werking.

Een rieten dak houdt niet alleen de warmte binnen, maar zorgt er daarnaast ook voor dat uw woning in de zomer lekker koel blijft.

Wanneer het riet vervangen moet worden, hoeft het materiaal niet weggegooid te worden. Het kan daarna namelijk goed dienen als meststof of men gebruikt het als brandstof in energiecentrales. Een rieten dak is dus ook nog eens goed voor het milieu.

Rieten dak onderhoud

Om de levensduur te vergroten is het belangrijk dat uw dakbedekking regelmatig onderhouden wordt. Een rietdekkersbedrijf legt niet alleen rieten daken, maar is ook gespecialiseerd in rieten dak onderhoud. Tijdens het onderhoud wordt er gecontroleerd of het waterafvoer nog wel optimaal werkt en wordt het riet eventueel ontdaan van mos en algen. Na deze grondige onderhoudsbeurt kan uw dak weer enige tijd mee.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteren

Privacy & Cookies Policy