Kiezen voor een groendak

by admin
Kiezen voor een groendak

Bent u milieubewust en houdt u van een zo natuurlijk mogelijk uiterlijk voor uw huis, schuur of aanbouw, dan is groendak (ook wel sedumdak genoemd) wellicht een optie voor u. Groendak is een dakbedekking dat begroeid is met planten en mossen. Vooral voor een plat dak of een licht hellend dak is dat mogelijk.

Voordelen van een groendak

Met een Bitumen of PVC dakbedekking is de levensduur ongeveer 25 jaar. Met een groendak wordt de levensduur van uw dak wel 40 jaar. Nog een voordeel is verbeterde isolatie, waardoor minder temperatuurschommelingen ontstaan. Betere geluidsisolatie en een betere afvoer en verdamping van het water zijn ook een prettige bijkomstigheid. Het verbetert de luchtkwaliteit door het opvangen van fijnstof. Omdat een sedumdak goed is voor het milieu kun je wellicht bij de gemeente subsidie krijgen. Nog een voordeel is dat je het zelf aan kunt leggen. Naast al deze voordelen zijn er ook wel een paar nadelen, zoals vogels die graag aan de planten willen zitten. Er zal ook onkruid op uw dak gaan groeien, zeker als de ondergrond op uw dak bitumen is. Wanneer uw dak is bedekt met een bitumen dakbedekking, dan kunt u de bitumen beter vervangen door PVC of EPDM. Bitumen is namelijk niet worteldicht.

Wanneer u een sedumdak wilt aanleggen kunt u heel makkelijk kant en klare sedumcassettes aanschaffen en deze tegen elkaar aan leggen op het betreffende dak. Sedumcassettes kopen is de meest snelle en makkelijke manier. Wilt u de lagen apart aanleggen, dan kan dat ook. U ontvangt dan het volgende in uw pakket: een beschermfolie, drainagelaag, substraat, vegetatiematten of zaden of sedumstekjes.

Aanleggen van een groendak

Wanneer u alle spullen heeft aangeschaft, dan kunt u beginnen met het aanleggen van een groendak. Een uitgebreide beschrijving van het aanleggen kunt u vinden op bijvoorbeeld www.groendaken.com. Rondom de randen tussen het groen en de rand van dak raden wij u aan om grind te leggen. De beste tijd om het dak met mos en planten aan te leggen is verschillend, dat ligt aan de soort plantjes en welk soort pakket of mat u uitkiest. Maar voor alle soorten geldt dat het aanleggen bij vorst niet is aan te raden.

Het aanschaffen van spullen voor een groendak kan via internet. U kunt online pakketten kopen, cassettes of matten. U krijgt daar ook een gebruiksaanwijzing bij. U kunt het ook via een dakdekkersbedrijf regelen. Zij kunnen ook meteen kijken of u de juiste ondergrond heeft. Het online kopen van een groendak kost ongeveer tussen € 45,00 en € 70,00 per m2. Dit zijn de kosten wanneer u het zelf aanlegt en u al de juiste ondergrond heeft. Heeft u nog niet de juiste ondergrond en laat u het door een dakdekkersbedrijf aanleggen, dan wordt het uiteraard wel wat duurder.

Informatie over groendak

U kunt meer informatie vinden bij groendak bedrijven op internet of bij een dakdekkersbedrijf. Bij verschillende dakdekkersbedrijven kunt u vrijblijvend meerdere offertes aanvragen, ook wij van dakdekker-feitjes.nl kunnen dit voor u regelen. Wanneer u online wilt kopen is het eveneens verstandig om even prijzen te vergelijken. Verder is het raadzaam om even bij uw gemeente te informeren of er subsidiemogelijkheden zijn.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteren

Privacy & Cookies Policy